Is koffie 'hot' in de zomer? 😎

Meestal boek ik in de winter al een zonzekere bestemming voor de maand juli, het jaar erop. Want ‘Het zou hier maar weer eens een Belgische zomer kunnen worden …’ Een buitenlandse vakantie zat er deze keer niet in, maar oh wat heb ik genoten van de stralende zomerdagen. Mijn Vitamine D peil staat alvast weer op punt!

 Koffie in de zomer

Of ik dan wel koffie drink op zo’n hete dagen hoor ik je vragen, wel uiteraard doe ik dat! Wist je trouwens dat warme dranken beter zorgen voor het helpen afkoelen van je lichaam dan koude? De wetenschap hierachter ga ik jullie besparen ;-) 
Americano bij Malmo Kortrijk
             Long Black bij Malmo Kortrijk
Als ik de weersvoorspellingen mag geloven, hebben we nog wel mooie zomerse dagen in het verschiet. Aangezien het merendeel toch nog altijd een koel drankje verkiest bij hete temperaturen, en ik hoofdzakelijk met koffie bezig ben, wil ik graag iets meer vertellen over ‘Ice Coffee’.
Ok, iedereen heeft wel zijn eigen favoriete koffie(recept), maar ik wil het misverstand de wereld uithelpen dat koude koffie per definitie niet lekker is. Waarmee ik niet bedoel dat élke koude koffie lekker is (volgens mij wordt er nog meer ‘slechte’ dan ‘goede’ koffie gedronken, maar hierover wijd ik best uit in een aparte blog 😊).
Om lekkere Ice Coffee te verkrijgen, moet er voldaan zijn aan enkele voorwaarden. Net zoals een klassieke tas koffie pas top wordt door de bereiding met Specialty koffiebonen; is dit voor Ice Coffee nog belangrijker. Sommige koffierecepten zoals ‘Cold Brew’ hebben een lange extractietijd nodig, waardoor negatieve smaken nog meer naar boven zullen komen bij het gebruik van bijvoorbeeld supermarktkoffie. Cold Brew koffie dient dan ook steeds met bonen voor slow (filter)koffie bereidt te worden.
Pitch Kaffee Market
                    Cold brew take-away
Je kan tegenwoordig geen kwalitatieve koffiebar meer binnenstappen, zonder dat er Ice Coffee op de kaart staat. Ik zet de meest voorkomende voor je op een rijtje:
  • Cold Brew
Gemalen specialty filterkoffie die urenlang rechtstreeks met water geëxtraheerd werd (bij voorkeur in de koelkast). Dikwijls afgewerkt met rietsuiker en een partje fruit.
  • Espresso Over Ice
Zoals de naam al laat blijken: dit is een verse espresso gezet over ijsblokjes. Heerlijk verfrissend voor wie houdt van de pure, sterke koffiesmaak. Doordat de hete espresso rechtstreeks op de koude ijsblokjes terechtkomen, ervaar je een nog intensere smaak.
  • Iced Latte
Heel populair zijn de Iced latte’s waar vaak siroopjes (met caramel, speculoos, vanille, … ) aan toegevoegd worden. Ijsblokjes aangelengd met koude (al dan niet plantaardige) melk, een shot espresso en afgewerkt naar gelang de barista het wenst. Heel mooi presenteren vind ik als een Iced Latte opgebouwd is in zichtbare laagjes met gestoomde melk on top.
  • Koffiecocktail
Koffiecocktail Viva Sara
Overheerlijke Signature koffiecocktail van Viva Sara
Als het iets sterkers mag, kies dan voor een cocktail met espresso; heel fancy is de ‘Espresso Martini’. Een koffiecocktail op basis van vodka (dus geen Martini!) en espresso geserveerd in een Martiniglas en versierd met enkele koffieboontjes. Ideaal als aperitief én digestief als je het mij vraagt!

 Tot slot, geef ik jullie nog mijn favoriete zomerse koffie mee!

Persoonlijk ben ik geen fan van zoete smaakjes in mijn koffie, maar wat me wel kan bekoren is een ‘Affogato’. Eigenlijk kun je stellen dat dit een koffie-dessertje is. Een heerlijk bolletje vanille-ijs overgoten met een warme espresso. Leuk is als je de espresso apart geserveerd krijgt en hem zelf mag uitgieten over het vanille-ijs.
Affogato
Affogato bij Morris Coffee & Crafts
Drink je ergens een Ice Coffee? Leuk als je @taspunt zou taggen met “#taspuntmomentje”. Ik ben benieuwd naar jullie foto’s! Dan ga ik mezelf nu een Affogato bereiden, schol!
Laat zeker jullie ervaringen met Ice Coffee weten in de comments!

1 reactie

  • 👌

    Diego

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd