Fervente koffiedrinker en toch je cafeïne inname beperken

 

“Voor mij geen straffe koffie…” “Heb je geen deca…?” “Op dit uur drink ik geen koffie meer, doe mij maar thee…”

Koffieliefhebber

Het zijn vaak gehoorde reacties tijdens m’n werk als barista. Deze reacties zijn vaak gebaseerd op het vooroordeel van het hoge cafeïne gehalte in koffie*. Hoe zit dat bij jullie? Ik peilde ernaar via m’n Instagram story’s. Blijkt dat het overgrote deel er geen graten inziet om ’s avonds nog koffie te drinken. Oké, dit was natuurlijk geen representatief onderzoek want de meeste reacties kwamen vooral van de diehard koffiedrinkers 😊

Ben je een koffieliefhebber, maar hou je liever je cafeïne-inname binnen de perken? Dan heb ik enkele belangrijke weetjes & tips voor jou!

☕ Kies voor 100 % Arabica bonen

    Geoogste koffiebes

    Of beter gezegd, voor Specialty Coffee, deze bestaat (bijna) altijd uit Arabica bonen. Robusta koffie, bevat aroma’s en smaken van onaangename bitters, dit komt door het hoge cafeïnegehalte. Als je weet dat Arabica bonen de helft minder cafeïne bevatten dan Robusta bonen, én een hoog cafeïnedosis garant staat voor een bittere smaak, dan is de keuze snel gemaakt toch?

     

    Specialty Coffee => Arabica => minder cafeïne => betere kwaliteit & smaak

     

    ☕ “Straffe” koffie ≠ veel cafeïne

      Als klanten vragen om een zachte koffie voor hen te maken, dan doen ze dit vaak met het idee in het achterhoofd, “dan bevat de koffie ook minder cafeïne”. Het tegendeel is echter waar. Vraag je de volgende keer bij het drinken van je koffie af: hoe smaakt de koffie in de mond, welk mondgevoel ervaar ik: sterk, matig of zacht? In koffietermen, noemt men dit de body van de koffie. Een espresso heeft een stevigere body dan bijvoorbeeld een filterkoffie.

      Espresso => Stevige body/sterke smaak => korte extractie => laag in cafeïne

       Espresso

      ☕ Espresso of filterkoffie?

      De body van de koffie is dus geen goede indicatie of je koffie al dan niet veel cafeïne bevat. Hiervoor moeten we kijken naar de bereidingswijze van de koffie. Hoe langer de koffie doorloopt, dus hoe langer de extractietijd is, des te meer cafeïne er onttrokken wordt. Gemiddeld loopt een espresso tussen de 20 à 30 seconden door, bij een slow coffee is dit enkele minuten.

      Heb je na je diner nog zin in koffie, maar bang voor een slapeloze nacht? Probeer dan eens een espresso of americano en vergeet niet, ook decafeïne koffie is nooit 100% cafeïne vrij. Zelfs thee bevat een aanzienlijke hoeveelheid theïne (dan heb ik het ook over specialty thee en niet de infusies of kant en klare supermarkt thee).

       V60 slow coffee

      Filterkoffie => Zachte body => lange extractie => hoog in cafeïne


      *Ik ben geen arts of voedingsgoeroe en begrijp dat er mensen zijn die om heel diverse redenen geen of weinig cafeïne verdragen!

      Laat een reactie achter

      Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd