Koffie hotspots in Brugge

Brugse huizen langs de reien
 
Ideaal was het plaatje als ik deze blog in een koffiebar in Brugge zat te schrijven. Ik hou het vandaag iets dichter bij huis en ben in Gent beland. Beide ideale steden voor een trip binnen de landsgrenzen.  
Laat de winkelstraten even links liggen en je komt terecht in schilderachtige straatjes, die zo een eigenheid en rust uitstralen die je niet verwacht in een stad. Uiteraard zijn er enkele toeristische attracties waar je gewoon niet onderuit kunt, zoals een boottochtje op de reien of een rondrit met de paardenkoets, een bezoek aan de befaamde en wereldwijd gekende Brugse musea, … maar in dit artikel richt ik me vooral op de beste koffie-adresjes van de stad, of wat had je gedacht 😉 
Schilder op Brugse reien Kunstenaar op een van de talloze bruggen die Brugge rijk is.

 

Ok, de basis van een goede koffiebar, is nog altijd de koffie an sich. Wie me beter kent, weet al langer dat voor mij koffie om zoveel meer draait, het is ook de sfeer die er rond hangt, het sociale, de gezelligheid, … Kortom de ultieme beleving die zorgt voor een gelukzalig moment.
Het is moeilijk om er een favoriete koffiebar uit te kiezen, niet alleen omdat ik nog niet elke Brugse koffiebar van dichtbij gezien heb, wel omwille van de originele concepten die er uit de grond gestampt zijn.
Oké, als ik er dan toch eentje moet kiezen, dan ga ik voor ‘Postbar’ in de Langestraat. Wat meteen in het oog springt is het grote bord achter de toog, gevuld met geadresseerde enveloppen; mooi gesorteerd per dag. Het idee hierachter? Snuister in de prachtige kaartjes schrijf en adresseer het ter plaatse, koop een postzegel in de bar en Tine zorgt ervoor dat de geadresseerde jouw kaartje tijdig ontvangt.
Kaartjesmolen in PostbarSnuister in het originele kaartjes aanbod bij Postbar.
De kaartjes die je in Postbar kunt kopen, brengen meteen een glimlach op je gezicht (ja er is zelfs een aparte kaartjesdraaimolen met enkel koffie-geïllustreerde kaartjes 😊). Ze zijn stuk voor stuk origineel, ontworpen door getalenteerde illustrators (maar vooral illustratrices), echt prachtig! Telkens ik in Brugge ben, ga ik er langs om kaartjes (voor mezelf 😊) te shoppen. Niet alleen de kaartjes, maar ook de leuke notitieboekjes, stickertjes, … doen je zin krijgen om in de pen te kruipen.
Ohja en de koffie? Die is met aandacht gezet en smaakt heerlijk uit het prachtig ouderwetse servies. Postbar gebruikt de bonen van de ambachtelijke Brugse koffiebranderij “Dees koffiebranders”. Deze koffiebranderij is geherbergd in de Hoogstraat, samen met de barber “Swans and Crosses”. Je kan er de vers gebrande koffiebonen proeven ter plaatse of aankopen om er thuis van te genieten.
De koffiebar oogt op het eerste zicht eenvoudig ingericht, maar dat heeft de eigenares op een heel gezellige manier gedaan, met knusse zitplaatsen en leuke meubeltjes uit vervlogen tijden.
Postbar is gezellig ingericht.
Kan een grote koffiebar dan niet gezellig zijn? Toch wel, dat voel je meteen als je ‘Coffeebar Adriaan’ binnenstapt. Een grote ruimte, in een prachtig pand dat je direct zin doet krijgen om je in de stijlvolle, lederen sofa te nestelen met een goed boek. Dat is dan ook exact wat ik deed, met een lekkere filterkoffie van de gekende West-Vlaamse familie koffiebranderij “Viva Sara”.
Adriaan Coffeebar Brugge
In Adriaan Coffeebar is het aangenaamvertoeven.

 

Stiekem droom ik om mijn oude dag door te brengen in een typisch Brugs huisje met een knus stadstuintje. Net zo een als bij ‘Basiel’. Een plant overleeft nooit lang bij mij, maar ik hou wel enorm van een groene inrichting. ‘Basiel – Urban Greenhouse’ is letterlijk en figuurlijk een verademing. Rust én groen in een stad, dat typeert voor mij Brugge.
Basiel Brugge
Basiel: genieten in het groen, midden in de stad.
In Vero Caffe op het St.-Jansplein ben ik nog niet kunnen langsgaan, maar staat zeker nog op m’n to do lijstje als ik nog eens in Brugge ben. Ik ontdekte het toevallig onderweg van de ene koffiebar naar de andere en een extra koffiestop was iets teveel van het goede (voor mijn echtgenoot 😊)
Idyllisch Brugge
In Brugge vind je talloze fotogenieke plekjes.
Jammer genoeg was Cafuné gesloten op het moment dat wij er waren. Nochtans had ik hier graag koffiebonen gekocht om mee te nemen naar huis. Want inderdaad, Elliott – owner van deze hippe bar- is naast barista ook koffiebrander van zijn eigen Specialty Coffee. Tot voor kort brandde hij achteraan de koffiebar, maar verhuisde de branderij dit jaar naar Oostkamp.  
Laat ik afsluiten met een bekentenis, er bestaat wel degelijk iets dat beter geurt dan koffie, tot dat besef kwam ik toen ik de chocoladezaak van Dominique Persoone binnenstapte. De geur die je daar tegemoetkomt, hemels gewoon. Een chocoladeliefhebster ben ik altijd al geweest, en in een vorig leven volgde ik zelfs een opleiding tot chocolatier. Geen wonder dat ik in de koffie verzeild ben geraakt, het is gewoon weg de beste combinatie die er bestaat: een tas koffie met een ambachtelijk chocolaatje erbij!
The Chocolate Line by Domique Persoone
De chocoladewinkel van Dominique Persoone is een echte belevingswinkel.

Heb jij nog leuke (koffie)tips die echt de moeite waard zijn in Brugge? Laat het me zeker weten!

 

Alle foto's werden door mezelf genomen (tenzij anders vermeld) en zijn dus eigendom van Tas.

2 reacties

  • Proficiat Linda met jou mooie site en leuk Blog 👍 groeten Karel

    Karel Van lierde
  • Mooie website en blog mooi gemaakt proficiat Linda 👍

    Karel Van lierde

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd